Kako je država zadovoljna z davčnimi blagajnami?

FURS je prejšnji teden objavil poročilo “uspešnosti” uvedbe davčnih blagajn s stališča države za prvih devet mescev od uvedbe nove zakonodaje.

Celoten promet uporabnikov davčnih blagajn, ki so zavezanci za DDV, je v obdobju prvih devetih mesecev 2016 znašal 18.162,6 mio EUR in se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za 1.099,8 mio EUR (6,5 odstotka).

Na Finančni upravi so izračunali, da so od tega v dejavnosti gostinstva mali zavezanci izkazali za 21,6 odstotka več neto DDV kakor v enakem obdobju lani. Navajajo pa, da znesek plačil v javnofinančnih prihodkih za DDV v tem obdobju vplivajo še drugi dejavniki (sprememba zakonodaje od 1. 7. 2016), izkazanih vplačil DDV ni mogoče v celoti povezati z učinki davčnih blagajn ter izkazanimi višjimi dobavami blaga in storitev ter obračunanem DDV pri zavezancih, ki poslujejo gotovinsko.

Še vedno pišete račune na roko in prepisujete podatke v FURS-ovo e-blagajno? Davčna blagajna Saopnet je popolnoma brezplačna.

Pozitivni učinki uvedbe davčnih blagajn se kažejo tudi v povečanju prijav v zavarovanje za socialno varnost. V prvih desetih mesecih 2016 je bilo pri zavezancih, ki uporabljajo davčne blagajne, v zavarovanje na novo prijavljenih 46.836 oseb pri 15.311 delodajalcih. Od tega je 24.569 novo prijavljenih oseb, ki izdajajo račune (blagajniki). Del teh prijav je posledica dejstva, da FURS s pomočjo podatkov v okviru davčnih blagajn nadzira tudi delo in zaposlovanje na črno.

Račune je prek davčnih blagajn 52.091 zavezancev davčno potrdilo 880 milijonov računov, pri čemer podatki kažejo, da se zavezanci še vedno vključujejo v sistem.

Ocenjujejo, da učinki uvedbe davčnih blagajn v prvih devetih mesecih na podlagi neto vplačil DDV in povečanja prijav v zavarovanje za socialno varnost ter akontacije dohodnine od dohodkov iz zaposlitve blagajnikov znašajo 54,7 mio EUR.

 

Vir slike: Roman Kraft, https://unsplash.com

Ti je bila objava všeč?
Prijavi se na naše e-novičke in nikoli ne zamudi objave novih uporabnih vsebin!