Furs napoveduje strožji nadzor zaradi neupoštevanja tehničnih specifikacij

Finančna uprava Republike Slovenije je zaznala napake in neupoštevanje tehničnih specifikacij pri davčnem potrjevanju računov. V ta namen je že obvestila nekatere dobavitelje programske opreme, ki ustvarjajo davčne blagajne, medtem ko določene napake še ugotavljajo.

Na podlagi analize prejetih podatkov o potrjenih računih, podatkov o preverjenih računih s strani potrošnikov in na osnovi izvedenih nadzorov Zakona o davčnem potrjevanju, je finančna uprava ugotovila nepravilnosti, ki so posledica napak v postopku pošiljanja podatkov o računih zaradi programskih napak ali neupoštevanja tehničnih specifikacij pri pošiljanju podatkov v sistem davčnih blagajn. »Opozarjamo, da bomo v zvezi s tem izvajali še strožji nadzor in v primeru nepravilnosti izrekali globe,« dodajajo pri Fursu.

Katere nepravilnosti je odkril Furs?

Ena od nepravilnosti se nanaša na ZOI v sistemu davčne blagajne, posredovan na Furs, ki se ni ujemal z ZOI, izpisanim na računu. Pri ZOI kodi so opazili tudi napake v programih pri kreiranju le-te, tako da so podatki, s katerimi se ZOI koda kreira, neresnični, nepravilni ali pa nepravilnega formata. Ugotovili so, da zavezanci račune potrjujejo z napačnim namenskim digitalnim potrdilom, podatke o računih pa so med drugim pošiljali v testni sistem.

Ugotovili so tudi, da se računi ne pošiljajo v potrjevanje iz vseh poslovnih prostorov, računi pa niso vsebovali tekoče številke računa ali pa so bili brez vseh oznak o računu. Naleteli so tudi na napačno številčenje računov oziroma številka računa ni bila sestavljena skladno s 4. odstavkom 5. člena zakona. »Zavezanci pošiljajo v potrjevanje račune, pri katerih davčna številka operaterja v sistem davčnih blagajn ni posredovala ali pa je posredovala neveljavna davčna številka, ali je posredovana davčna številka dobavitelja programske opreme namesto davčne številke operaterja, ali pa davčna številka zavezanca pa pri tem ne gre za račun, izdan iz avtomata,« še pojasnjujejo na finančni upravi.

Iščete zanesljivega ponudnika davčne blagajne za gotovinsko prodajo? Davčna blagajna Saopnet POS je brezplačna!  Preizkusite jo lahko tukaj >>

Ti je bila objava všeč?
Prijavi se na naše e-novičke in nikoli ne zamudi objave novih uporabnih vsebin!