Kakšni so učinki uvedbe davčnih blagajn?

Davčne blagajne, ki smo jih uvedli z začetkom letošnjega leta, imajo pozitivne učinke. Povečal se je prijavljeni promet kot tudi število vplačil DDV in število prijav fizičnih oseb v zavarovanje, ugotavlja polletne učinke uvedbe davčnih blagajn Finančna uprava Republike Slovenije.

Vlada je lani ob pripravi zakona ocenila, da bo uvedba davčnih blagajn na letni ravni prinesla 75 milijonov dodatnih prihodkov. Poglejmo si, kakšni so polletni učinki uvedbe davčnih blagajn.

Polletni učinki uvedbe davčnih blagajn in povečanja prijav v zavarovanje za socialno varnost ter akontacije dohodnine od dohodkov iz zaposlitve blagajnikov znašajo 37,6 milijona evrov.

Več novo prijavljenih v zavarovanje za socialno varnost

Pozitivne učinke uvedbe davčnih blagajn, pravi Furs, je med drugim možno prikazati na osnovi povečanja prijav v zavarovanje za socialno varnost. Natančneje, 33.421 fizičnih oseb je bilo na novo prijavljenih v zavarovanje ter 16.806 blagajnikov. Zato je prišlo tudi do povečanja plačila prispevkov za socialno varnost ter akontacije dohodnine od dohodkov iz zaposlitve. Furs namreč s pomočjo podatkov v okviru davčnih blagajn nadzira tudi delo in zaposlovanje na črno. »Ocenjujemo, da se je s tega naslova v prvih šestih mesecih steklo 10,6 milijona evrov, kar je mogoče potrditi tudi s povečanimi vplačili javnofinančnih prihodkov,« pojasnjujejo.

Za 51,7 milijona evrov več DDV vplačil

V prvem polletju letošnjega leta je bilo v primerjavi z enakim obdobjem lani za 51,7 milijona evrov več DDV plačil ter za 195,7 milijona evrov več prispevkov in dohodnine. V te podatke plačilnega prometa so vključeni vsi davčni zavezanci. Pozitivne učinke je finančna uprava zaznala tudi pri uporabnikih davčnih blagajn, in sicer: za 27 milijona evrov več neto vplačil DDV, pri gostincih za kar 4,2 milijona evrov več neto vplačil DDV po obračunih, za 10,6 milijona evrov več prispevkov in dohodnine.

»Zavezanci, ki uporabljajo davčne blagajne in ki so oddali obračun DDV v obravnavanih obdobjih, so izkazali 649,7 milijona evrov neto vplačil DDV, kar je 36,5 milijona evrov oziroma 5,9 odstotka več kot v enakem obdobju leta 2015,« so pojasnili na Fursu. Dodaja, da je »zanimivo, da so od tega v dejavnosti gostinstva mali zavezanci izkazali za 21,2 odstotka več neto DDV kakor v enakem obdobju lani«. Menijo, da je to posledica uvedbe davčnih blagajn, višjim dobavam blaga in storitev ter obračunanemu DDV pri zavezancih, ki poslujejo gotovinsko.

 

Ti je bila objava všeč?
Prijavi se na naše e-novičke in nikoli ne zamudi objave novih uporabnih vsebin!