Prednosti in slabosti e-blagajne

Podjetja uporabljajo elektronske blagajne za obdelavo in beleženje prodajnih transakcij. E-blagajna z osnovnimi nastavitvami je lahko zelo ugodna za neko mlado podjetje, ki je še finančno nestabilno. In tudi če podjetje začne uporabljati slabši in cenejši model e-blagajne, jo lahko kasneje še vedno nadgradi.

Ko kupujete elektronsko blagajno, se morate prepričati o kapaciteti pomnilnika. Bolj dovršeni modeli blagajn, ki ponujajo naprednejše funkcije, nudijo tudi bolj kompleksno vodenje evidence. Več podatkov boste imeli, lažje boste vodili statistiko vašega posla.

Danes lahko e-blagajno kupite tudi v obliki računalniškega programa. V tem primeru se bodo vsi podatki shranjevali na vaš računalnik.

E-blagajno lahko uporabljate tudi kot davčno blagajno. Davčno blagajno mora od 2.1.2016 dalje uporabljati vsak, ki pri svojem poslovanju prejema gotovinska plačila. Račune, ki so plačani z gotovino, je namreč potrebno ob izdaji potrditi pri FURS. To pa lahko storite le s pomočjo davčne blagajne, ki je povezana z internetnim omrežjem.

Prednosti

E-blagajna nudi podjetjem številne prednosti. Lahko sledi vsem transakcijam in pospešuje prodajo, tako da krajša čas plačila. Večina modelov je zelo enostavnih za uporabo in še vedno zagotavljajo točno vodenje evidence. Osnovni modeli nudijo tipkovnico, manjši zaslon in tiskalnik. Tudi prodajalce lahko zabeleži, tako da vsak prodajalec prodaja pod svojim imenom. Osnovni modeli nudijo tudi varno zaklepanje, kar omogoča vstop samo avtoriziranim osebam. V kolikor kupite računalniški program, potem potrebujete še tiskalnik, ki vam bo tiskal račune, in varen prostor, kamor boste shranjevali denar. E-blagajna pa omogoča tudi povezljivost preko interneta, kar pomeni, da jo lahko uporabljate tudi kot davčno blagajno in tako zadostite zahtevam po davčnem potrjevanju računov pri poslovanju z gotovino.

Slabosti

Čeprav je e-blagajna enostavna za uporabo, mora vsak prodajalec skozi usposabljanje, da se nauči njene pravilne uporabe. Čeprav ima nekdo že izkušnje z blagajno, je veliko različnih modelov in vsak se razlikuje med seboj, čeprav je namen uporabe isti. Modeli pa nimajo samo različnega sistema, razlikuje se lahko tudi število in razporeditev tipk ter način tiskanja računov. Ko kupujete elektronsko blagajno, morate biti pozorni tudi na to, ali boste izgubili vse podatke v primeru okvare stroja ali izpada električne energije.

Ti je bila objava všeč?
Prijavi se na naše e-novičke in nikoli ne zamudi objave novih uporabnih vsebin!